Dieta bogata w antyoksydanty zmniejsza stany zapalne w organizmie, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Antyoksydanty, w szczególności witaminy A, C i E, można znaleźć również w kosmetykach, głównie w kremach do twarzy i balsamach do ciała. Dzięki nim skóra jest odżywiona i miękka, rozświetlona, a zmarszczki są mniej widoczne. Dowiedz się, jaką rolę w codziennej pielęgnacji odgrywają antyoksydanty.
Antyoksydanty, inaczej przeciwutleniacze, to związki chemiczne, których głównym zadaniem jest neutralizacja wolnych rodników tlenowych, które wpływają niekorzystnie na cały organizm, a ponadto są odpowiedzialne za starzenie się skóry. Antyoksydanty często znajdują się w kosmetykach i produktach, które spożywamy. Mają zapewnić skórze i organizmowi młody, zdrowy wygląd.
Antyoksydanty mogą być również wytwarzane przez nasz organizm. Jednym z nich jest melanina – pigment odpowiedzialny za nadawanie barwy skórze podczas opalania. Wiele cennych antyoksydantów znajduje się także w warzywach i owocach. Są to w szczególności witaminy A, E i C, a także polifenole, koenzym Q10, cynk i karotenoidy.
Kiedy w organizmie zaburzona jest równowaga między wolnymi rodnikami a antyoksydantami, pojawia się stres oksydacyjny. Jest to stan, który przyspiesza starzenie się skóry i prowadzi do rozwoju wielu chorób.
Cetaphil Krem nawilżający do twarzy na noc jest produktem pełnym antyoksydantów. W jego składzie można znaleźć witaminy A, C i E, które pozytywnie wpływają na wygląd skóry. Kosmetyk poprawia wygląd skóry, jej kondycję oraz rozjaśnia przebarwienia. W składzie kremu można znaleźć także kwas hialuronowy o właściwościach nawilżających, a także natłuszczający olej z oliwek. Dzięki nim skóra jest gładka, miękka i dobrze nawilżona. Od razu po nałożeniu kosmetyku na skórę można poczuć jego działanie.
W kremie Cetaphil PRO Redness Control Krem nawilżający na dzień SPF 30 można znaleźć witaminę E. Krem jest przeznaczony do skóry zaczerwienionej, z trądzikiem różowatym i widocznymi naczynkami krwionośnymi. Witamina E zawarta w tym produkcie działa odżywczo na skórę, natomiast specjalna formuła z alantoiną, ekstraktem z lukrecji i kofeiną nawilża, łagodzi zaczerwienienia i chroni barierę ochronną skóry. Krem daje delikatne zabarwienie, które niweluje rumień i sprawia, że skóra zyskuje jednolity kolor.
Kremy z antyoksydantami należy nakładać na dokładnie oczyszczoną skórę. Można wcześniej wykonać delikatny masaż czy jogę twarzy, które poprawią wchłanialność przeciwutleniaczy. Efekty można zaobserwować już po kilku dniach. Skóra staje się bardziej promienna, napięta i nawilżona. Nie ma ograniczeń wiekowych, co do stosowania antyoksydantów w kosmetykach, dlatego można po nie sięgać już po 20 roku życia.
Doskonałym źródłem antyoksydantów są warzywa i owoce, w szczególności te sezonowe. Warto do swojej diety włączyć maliny, borówki, jabłka, cytrusy czy jeżyny. Można je dodawać do posiłków jako dodatek lub jeść jako przekąskę. Najlepiej jeśli wybierzesz warzywa i owoce pochodzące z ekologicznych upraw lub hodowane samodzielnie w ogrodzie.
Celem diety bogatej w antyoksydanty jest zmniejszenie stanów zapalnych w organizmie, ochrona przed wolnymi rodnikami i poprawa kondycji organizmu. Posiłki powinny składać się nie tylko z samych warzyw i owoców, ale także chudego mięsa, ryb morskich, nabiału i orzechów. Można także dodać rośliny strączkowe, które są dobrym źródłem białka. Nie bez znaczenia jest sposób przygotowywania potraw. Lepszym rozwiązaniem jest gotowanie na parze czy grillowanie niż smażenie na tłuszczu. Dzięki odpowiedniej obróbce termicznej można zachować dużo witamin i minerałów.
Antyoksydanty pokarmowe można znaleźć w zielonej herbacie, czerwonym winie i kakao. Warto włączyć je do diety, jednak należy unikać picia ich podczas posiłków. Lepiej odczekać przynajmniej godzinę po jedzeniu. Działanie przeciwzapalne mają zielone warzywa, jak jarmuż, brokuły, szpinak czy natka pietruszki. Są one bardzo istotne dla organizmu, dlatego przynajmniej raz dziennie powinny znaleźć się na Twoim talerzu. Można z nich przygotować zdrowe potraw i dostarczyć swojemu organizmowi energię i niezbędne składniki odżywcze. Prawidłowo zbilansowana dieta sprawia, że nie ma konieczności stosowania dodatkowej suplementacji.