Trądzik różowaty objawia się charakterystycznym zaczerwienieniem skóry twarzy w okolicy czoła, policzków, nosa i brody, a także zmianami w postaci krostek i grudek. To przewlekła choroba dermatologiczna o podłożu zapalnym. W leczeniu trądziku różowatego stosuje się farmakoterapię, dietę, pielęgnację i domowe sposoby.
Trądzik różowaty dotyczy wyłącznie osób dorosłych. Najwięcej przypadków rozpoznaje się u kobiet około 40 roku życia. Mężczyźni chorują rzadziej, jednak przebieg choroby jest u nich zdecydowanie cięższy. Szczególnie narażone na tę przypadłość są osoby o jasnej karnacji, z jasnymi oczami i kolorem włosów, czyli tzw. I i II fototypem skóry. Szacuje się, że trądzik różowaty to problem około 10% społeczeństwa.
Trądzik różowaty jest przewlekłą, zapalną chorobą, która obejmuje skórę twarzy w okolicy czoła, nosa, policzków i brody. Schorzenie występuje wyłącznie u osób dorosłych, jednak jego pierwsze zwiastuny mogą pojawić się już w okresie dojrzewania. Przyczyny trądziku różowatego nie są do końca poznane. Wiadomo, że na jego pojawienie się wpływa kilka czynników:
Często przyczynami trądziku różowatego są także czynniki środowiskowe – długotrwały stres, nieprawidłowa dieta, spożywanie alkoholu, przyjmowanie niektórych leków, głównie maści zawierających glikokortykosteroidy i nieprawidłowa pielęgnacja. Trądzik różowaty mogą wywołać także nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu pokarmowego. Wykryto związek między chorobą a zakażeniem Helicobacter pylori, nieżytem żołądka i niedokwasotą (stan, w którym spada pH soku żołądkowego).
Początki trądziku różowatego manifestują się zaczerwienieniem centralnej części twarzy (czoła, nosa, policzków i brody), któremu towarzyszy napięcie skóry, umiarkowany świąd, szczypanie, pieczenie i miejscowe podwyższenie temperatury. Na skórze widoczne są również tzw. teleangiektazje, czyli poszerzone drobne naczynia krwionośne. Objawy trądziku różowatego pojawiają się pod wpływem promieni słonecznych, wysokiej temperatury, wody z chlorem i niektórych posiłków (tłustych, ciężkostrawnych, pikantnych). Początkowo utrzymują się przez kilkanaście minut, jednak za każdym razem trwają coraz dłużej i stopniowo się utrwalają.
Objawy trądziku różowatego w kolejnym etapie choroby to grudki, krosty i obrzęk twarzy, które pojawiają się w miejscu wcześniejszego zaczerwienienia. Zmienia się również cera. Staje się ona sucha, chropowata i nadwrażliwa. U części chorych na czole lub nosie tworzą się guzy, które prowadzą do deformacji twarzy. Ze względu na objawy trądziku różowatego wyróżnia się następujące postacie choroby:
Szczególną odmianą jest trądzik różowaty oczny, który objawia się nawracającymi stanami zapalnymi brzegów powiek i spojówek, łzawieniem, pieczeniem i zaczerwienieniem oczu oraz światłowstrętem.
Warto wiedzieć: Trądzik hormonalny - leczenie. Jakie badania warto zrobić?
Leczenie trądziku różowatego jest długotrwałym procesem, a jego przebieg zależy od stopnia zaawansowania choroby. Pacjentom zaleca się stosowanie antybiotyków doustnych lub miejscowych, a także maści z nadtlenkiem benzoilu, sulfacetamidem, kwasem azelainowym oraz siarką. W przypadku braku efektów można zastosować terapię izotretynoiną. Lek ten to pochodna witaminy A. Jest wysoce skuteczny, jednak ma dużo skutków ubocznych.
Bardzo ważna jest prawidłowa pielęgnacja cery z trądzikiem różowatym. Kosmetyki powinny być naturalne i zawierać składniki, które nie tylko pielęgnują, ale także leczą. Dobrym wyborem są dermokosmetyki, ponieważ są delikatne i nie uczulają, a ponadto zawierają w sobie:
• pantenol łagodzący podrażnienia,
• glicerynę o wysokim stężeniu, która nawilża,
• oleje roślinne (np. z orzechów makadamia), które dostarczają kwasów tłuszczowych i uzupełniają lipidy.
Warto zwrócić uwagę, aby krem do nawilżania chronił przed słońcem, czyli miał duży wskaźnik SPF.
Terapię farmakologiczną mogą wspomóc domowe sposoby na trądzik różowaty, ale też dieta, ponieważ niektóre produkty zaostrzają zmiany trądzikowe. Z tego samego powodu osoby chore powinny unikać basenu i sauny.
Dieta przy trądziku różowatym polega przede wszystkim na wyłączeniu z jadłospisu produktów przyczyniających się do wystąpienia rumienia i zmian skórnych. Są to potrawy ciężkostrawne, tłuste, pikantne, wysokoprzetworzone i fast foody. Niektóre osoby mogą być też źle reagować na mocną kawę i czekoladę. Zalecane jest spożycie dużej ilości warzyw i owoców, olejów roślinnych i ryb. Należy także pamiętać o piciu przynajmniej 2 litrów wody dziennie.